53. Een stukje landleven
Door: Maan
Blijf op de hoogte en volg Gerard en Manuela
14 September 2017 | Montenegro, Žabljak
Ook vandaag kwamen we weer in een kudde eigenwijze koeien terecht. Wij zijn niet zo vrij als de plaatselijke bevolking, die zich er al toeterend een weg tussendoor baant. Bij ons duurt het iets langer. Er was geen herder bij niets. Maar wij vinden het altijd wel leuk om zoiets te zien.
In de buurt van Zabljak stonden veel huisjes met steile daken. Dat schijnt typisch voor deze streek te zijn. Zabljak is vrij toeristisch, er worden veel hotels en huisjes gebouwd en overal werden excursies naar de mooiste rivier van het land - de Tara - aangeboden. Het was nog best druk in het dorp, er waren twee campings die gelukkig geen plaats meer hadden, er waren winkels en golfplaten hutjes die van alles verkochten en ik dacht hier even zelfs nog een ansichtkaart gezien te hebben! Het zwarte meer waar Montenegro naar vernoemd is, ligt hier ook. Je moest er echter voor betalen en het wordt al bijna donker. Morgen maar.
We besloten maar een stukje door te rijden in de hoop een mooi plekje te vinden. Langs de weg was niet echt een optie, maar even verderop zagen we een klein park met wat huisjes. Hier kunnen we misschien wel staan. We hadden echter de verkeerde afslag genomen en zo kwamen we ineens in een klein dorpje uit. We schrokken ervan hoe armoedig het was. Kleine schuurtjes met lange daken waar de gaten ingevallen waren, een aftands huis met een schuurtje, wat kippen, een hooibergje en veel meer was het niet.
Een poosje later kwamen we weer bij het vakantiepark aan de weg uit. Er bleken nog maar twee huisjes af te zijn en de beheerder vond het prima dat wij hier een nachtje zouden slapen. En nu staan we dus én in het groen(nou ja, eigenlijk meer geel) én veilig en ook nog dicht bij Zabeljak waar we morgen naar het Crno Jezero oftewel het zwarte meer gaan kijken! Dat is weer mooi geregeld.